Jeugd 12 – 18 jaar
Rond de periode van de groeispurt en de puberteit verandert er veel, zowel op innerlijk als uiterlijk gebied. Houdingsproblemen is een veel voorkomende klacht. Daarnaast kunnen klachten ontstaan zoals hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. Tevens is het mogelijk dat, door een ziekte of aandoening, de lichamelijke fitheid niet meer optimaal is.
Vraag het kinderfysio.nl
Staat er geen hulpvraag bij die voor uw kind van toepassing is, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!
Bel 013 – 570 40 20 of mail naar info@kinderfysio.nl
Hulpvragen
- Mijn zoon/dochter heeft oefeningen nodig om te herstellen van een botbreuk/kneuzing
- Mijn zoon/dochter heeft een scheve houding
- Mijn zoon/dochter heeft vaak last van hoofdpijn
- Mijn zoon/dochter heeft vaak een stijve pijnlijke nek
- Het handschrift van mijn zoon/dochter is niet meer leesbaar
- Mijn zoon/dochter heeft moeite met de ademhaling tijdens het sporten
- Mijn zoon/dochter heeft knieklachten
- Mijn zoon/dochter verzwikt de enkels regelmatig tijdens het rennen/lopen
- Mijn zoon/dochter klaagt over vermoeidheid en valt uit bij het sporten/naar school gaan
Veel voorkomende behandelindicaties bij jeugd
Hypermobiliteit
Orthopedische klachten
Hypermobilitieit, slechte houding, andere stand van voeten, knieën, heupen rug en armen
Lees verder >Jeugd met hypermobiliteit
Hypermobiliteit betekent vergrote beweeglijkheid. De gewrichten kunnen verder dan normaal bewegen en vaak overstrekken. Hypermobiliteit kan in één of meerder gewrichten voorkomen. Bij lokale hypermobiliteit beperkt de vergrote beweeglijkheid zich tot één of enkele gewrichten. Indien meerdere gewrichten hypermobiel zijn, spreken we van gegeneraliseerde hypermobiliteit. Om vast te stellen of er sprake is van gegeneraliseerde hypermobiliteit wordt gebruik gemaakt van de hypermobiliteitsscore volgens Bulbena.
Uw kind hoeft geen last van de hypermobiliteit te hebben. Veel kinderen ervaren helemaal geen of maar tijdelijke klachten. Helaas zijn er ook kinderen die verschillende klachten ervaren, bijvoorbeeld: inspanningsgerelateerde vermoeidheid, pijnklachten, (vaak in de knieën), onvoldoende spierkracht en uithoudingsvermogen, verzwikken, platvoeten, schrijfproblemen door overbeweeglijkheid vingers en slappe lichaamshouding.
Ondanks het hypermobiel zijn, komen kinderen vaak juist houterig over qua bewegen omdat ze vaak een zwakke coördinatie hebben. Dit komt mede doordat de verminderde compactheid van de gewrichten minder signalen doorgeven naar de hersenen, waardoor er minder houdingsgevoel en/of bewegingsgevoel is dan bij andere kinderen. Hypermobiliteit verbetert met de leeftijd doordat het systeem stugger wordt en de geleiding sneller wordt vanaf de puberteit. Dit is een normaal proces, waarbij voor het kind met hypermobiliteit de mate van hypermobiliteit en hiermee gepaard gaande klachten kunnen afnemen. De kinderfysiotherapeut kan begeleiding geven gericht op het verbeteren van krachtuithoudingsvermogen, belasting- belastbaarheid, het schrijven, sport (-keuze.)
Jeugd met orthopedische problemen
Sommige kinderen hebben al vanaf de geboorte een bepaalde standsafwijking van het skelet en/of bewegingsapparaat zoals klompvoeten, heupdysplasie, groeistoornissen, X-benen, scoliose. Andere problemen komen later naar voren in de ontwikkeling zoals ziekte van Perthes, beenlengteverschil, gewrichtsproblemen, botbreuken, tumoren, houdingsafwijkingen, platvoeten.
Het bewegen van deze kinderen geeft problemen in de mobiliteit, kracht en functie van de spieren, pezen en gewrichten. Ook kunnen kinderen na een operatie of ongeval baat hebben bij kinderfysiotherapie. Het onderzoek en de observatie zijn gericht op de hulpvraag, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden en problemen van het kind op vaardigheidsniveau. Het doel van de kinderfysiotherapeutische ondersteuning is gericht op het vergroten van de motorische onafhankelijkheid.
Jeugd met houdingsafwijkingen
Hieronder wordt verstaan een niet-fysiologische stand van een gewricht of lichaamshouding. In een bepaalde leeftijdsfase is deze houdingsafwijking van voorbijgaande aard en passend bij de leeftijd. Denk aan platvoetjes bij jonge kinderen of X- of O-stand van de benen. Een eenzijdige houdingsafwijking kan echter wel een weerslag hebben op de ontwikkeling van de lichaamshouding. De scheefstand die in zijwaarste richting kan ontstaan in de wervelkolom is de scoliose.
Men onderscheidt een niet-structurele scoliose, die wordt veroorzaakt door een scheve houding of een compensatie is voor een beenlengteverschil. Hierdoor ontstaat er een scheefstand van het bekken, waardoor de rug met een tegenbocht gaat compenseren. Deze bocht is meestal niet aanwezig in zithouding. De structurele scoliose is een zichtbare verkromming van de wervelkolom met een rotatie van de rugwervels. Bij jeugd is de meest voorkomende vorm van een structurele scoliose de idiopatische vorm (de oorzaak is niet bekend.) Bij jonge kinderen kan deze onstaan door aangeboren afwijkende vorm van de wervels of door een disbalans in de spiertonus zoals bijvoorbeeld spasticitieit en spierziektes.
De therapie bestaat vooral uit het geven van inzicht in het ontstaan van de houdingsafwijking. Er worden adviezen en een trainingsprogramma voor de spieren gegeven om de houding te verbeteren en erger te voorkomen. Daarbij leiden bewustwording van houding, houdingscorrectie, het automatiseren van een nieuwe houding en het toepassen in de dagelijkse activiteiten vaak snel tot een zichtbaar resultaat.
Hoofdpijn
Spierspanningshoofdpijn, hoofdpijn bij verkeerde zithouding, hypermobiliteit
Lees verder >Spanningshoofdpijn
Bij (spier-)spanningshoofdpijn klagen kinderen meestal over een zeurende, drukkende hoofdpijn alsof er een strakke band om het hoofd zit. Bij veel kinderen is de hoofdpijn vaker wel dan niet aanwezig. De hoofdpijn gaat soms gepaard met misselijkheid of duizeligheid.
Kinderen kunnen met deze hoofdpijn over het algemeen nog wel, tenminste deels, hun gewone activiteiten uitvoeren. Het idee is dat een verhoogde spierspanning of spanningen in het algemeen een rol spelen bij deze hoofdpijn, vandaar de naam.
Nek- en rugklachten
Pijn klachten, klachten na een ongeval, bewegingsbeperking, verhoogde spierspanning, houdingsafwijking, hypermobiliteit
Pijn bij bewegen
Sport gerelateerd, hypermobiliteit, na botbreuk of kneuzing,
onvoldoende conditie en kracht, mogelijk t.g.v. groeipijnen
Sportgerelateerde klachten
Veel zwikken, zwakke enkels, pijnlijke knieën, hielpijn en sportblessures in het algemeen
Kijk voor aanvullende informatie op de pagina Medical Taping
Ademhalingsproblemen
Astma, hyperventilatie
Niet mee kunnen komen met de gymles
Onvoldoende conditie, kracht, motorische vaardigheden
Fysieke fitheid
Onvoldoende uithoudingsvermogen bij bewegen en sporten, sportmotivatie
Lees verder >Waarom jeugd start en stopt met sporten
De innerlijke motivatie voor sport is gebaseerd op een drietal pijlers: zelfstandigheid, verbondenheid en geschiktheid. Voor de innerlijke motivatie is het cruciaal dat het kind het gevoel heeft dat het zelf invloed op de sport kan uitoefenen en zich thuis voelt in de sport. Daarnaast is geschiktheid van groot belang. Als een kind succeservaringen heeft, vindt het de sport vaak leuker en is de kans groter dat het blijft sporten, ook tijdens de tienerjaren.
Sportprestaties komen tot stand door een combinatie van persoonsgebonden kwaliteiten, altijd in en met de omgeving waarin het kind zich bevindt. Deze persoonsgebonden kwaliteiten zijn een combinatie van lichamelijke en inzichtelijke vaardigheden. Het gaat erom een goed beeld te krijgen van de voorkeur van het kind gekoppeld aan zijn of haar lichamelijke en inzichtelijke vaardigheden.
Vindt het kind het leuk om vooral zelf tot een sportprestatie te komen (individuele sport) of is het meer een teamspeler die het leuk vindt om met een team zo goed mogelijk te presteren (teamsport)? Wil het graag precies de uitvoering van te voren kunnen plannen en oefenen (gesloten sport) of komt het beter tot z’n recht als het moet inspelen en reageren op voortdurend wisselende situaties (open sport)?
Kijk voor aanvullende informatie op de pagina FitKids
Spanningsklachten
Hoofdpijn, vermoeidheid
Aangeboren afwijkingen
Lichamelijke klachten
Pijn aan rug, stuitje, nek, arm of been
Revalidatie
Herstel na periode van ziekte of botbreuk
Schrijfproblemen
Pijnlijke hand/schouder na schrijven, tempoproblemen, onleesbaar handschrift
Voor aanvullende informatie kijk op de pagina Schrijffysio
Slechte lichaamshouding
B.v. holle Rug / Gameboy-rug of Ipad-nek / Smartphone-nek / pijn aan stuitje ( stuitpijn )
Lees verder >Jongeren gamen zich letterlijk een bochel
Honderd jaar geleden kregen kinderen een kromme rug door kinderarbeid. Nu door hun tablets en smartphones. 40 procent van de jongeren loopt met de rug van een 50-jarige. Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk ‘drogen’ de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt.
Liggend
Een manier om kromgroeien tegen te gaan, is door liggend op de buik met de spelcomputer te spelen. Zo worden ook de rugspieren versterkt. Het geeft geen zin om het gebruik te verbieden. Je moet er juist mee om leren gaan met aandacht voor de juiste lichaamshouding.
Buktest
Of kinderen een gameboyrug hebben, is te zien met de ‘buktest’. Daarbij moeten kinderen voorover hangen en hun voeten aanraken. Normaal leidt dat tot een n-vorm, maar kinderen met een vergroeide rug kunnen hun voeten niet aanraken. Tijdens het bukken krijgen ze de vorm van een ‘kraantje’: hun onderrug blijft bijna recht, terwijl hun bovenrug extreem bol is.
Als de rug eenmaal is vergroeid, valt dat tijdens de groei nog wel te corrigeren met oefeningen of met braces. Maar als iemand eenmaal volwassen is, dan wordt het moeilijk. Als je als 18-jarige met zo’n rug nog dertig jaar op kantoor moet zitten, krijg je het heel zwaar.
Kijk voor aanvullende informatie op Nieuws archief tablet-nek
Werkwijze
Kinderen kunnen zonder verwijzing van de (huis)arts door de kinderfysiotherapeut worden onderzocht en, indien nodig, behandeld (dit wordt DTF genoemd: Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie.)
De eerste 18 behandelingen worden volledig vergoed binnen de basisverzekering.
Voor kinderen onder de 15 jaar is het vaak prettig dat de ouder/verzorger de eerste keer, en soms vaker, meekomt. De jongere wordt onderzocht op zijn klachten en er wordt verder gekeken naar de invloed van de klacht op het bewegend functioneren. De bevindingen worden met zowel de jongere als met de ouder besproken, waarna een behandelvoorstel volgt.
Om tot een goed resultaat te kunnen komen, is het van belang dat de jongere zelf ook achter de behandeling staat. We motiveren dan ook om thuis oefeningen te doen.
Vanuit de basisverzekering worden de eerste 18 behandelingen volledig vergoed wanneer er sprake is van een niet-chronische indicatie. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunnen meer behandelingen worden vergoed. Kijk voor de zekerheid uw polis na.
Er wordt 100% vergoed wanneer er sprake is van een chronische indicatie. Dan is wel een verwijzing nodig. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
De praktijk is op werkdagen geopend van 8.00 – 18.00 uur en op woensdagavond
van 19.00 – 21.00 uur.
Als de groeispurt in de weg zit
Cursussen voor jeugd van 12 – 18 jaar
Selecteer een andere leeftijd