Steeds meer nekklachten bij kinderen door gebruik tablets


Steeds meer kinderen krijgen last van hun nek, rug en hoofd door het gebruik van tablets en smartphones. Volgens het AD blijkt uit onderzoek dat 40 procent van de tieners nekklachten heeft.
Bij fysiotherapeuten komen steeds meer kinderen met klachten binnen. “We hebben er verschillende namen voor: tablet-nek, iPad-rug of Gameboy-rug”, zei fysiotherapeut Marlous Kelderman-de Haan in het NOS Radio 1 Journaal.
“De houding die kinderen aannemen als ze met een tablet of smartphone in de bank zitten, is ronduit slecht”, zegt Kelderman. “Dezelfde houding zag je vroeger bij kinderen die fabrieksarbeid deden. De rug van kinderen is net een bonsaiboompje; het groeit in de richting waar je het heen stuurt. Als dat die gebogen houding is, krijg je een afplatting van de wervels. Als de kinderen eenmaal een jaar of twintig zijn, krijgen ze klachten.”

Te zwaar


Een chiropractor zegt in het AD dat een hoofd gemiddeld 5 kilo weegt. “Maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.”
Volgens fysiotherapeut Kelderman komen de problemen ook bij ouderen voor. “Dan hebben we het over overbelastingklachten. Bij jongeren zijn het meer vergroeiingen. Je kunt deze problemen voorkomen door goed op je houding te letten. Het is belangrijk om steeds te wisselen van houding.”
Bron: NOS-nieuws

19 maart 2016|Marianne-vd-Ven,Gezondheid


Actief in bewegen voor baby's en kinderen